ALWAID – TWELVE DAEMONS

Artiest info
Website - bandcamp

facebook

label: Valkyrie Rising

Alwaid is een band uit Lille/Rijsel (FR), die ontstaan is uit de gedeelde passie voor krachtige melodieuze metal muziek. Alwaid is opgericht in 2010 en vernoemd naar een ster die een nachtelijke en dromerige wereld oproept. In de loop van de zomer van 2012 werd een demo (met 3 tracks)  uitgebracht. Na een aantal shows in 2013 verscheen in maart 2014 het eerste album van de band, ‘Lacus Somniorum’ (‘Meer van Dromen’).

De inspiratie van Alwaid komt nog steeds voort uit de grote werken en mythen die hun sporen hebben achtergelaten in onze cultuur. Sommige songs vertellen over de wonderen en misleidende manieren van de meedogenloze wetenschap, andere over de angst van de mens en nog andere roepen de romantische nostalgie naar een verloren natuurtoestand op. De line-up van Alwaid bestaat uit Marie Perrier: zang, Deniz Pekin: bas, Maxime Renard: gitaar, b-vocs & Robin Grabmann: drums.

‘Twelve Daemons’ (’12 Demonen’, mythische, bovennatuurlijke wezens die volgens diverse religies het midden houden tussen mensen en goden) is het derde full-length album van Alwaid. Het nieuwe album draait om één concept: het verkennen van de zoektocht van de mensheid naar kennis, door middel van een kabbala (filosofische benadering) van twaalf demonen. In de Griekse betekent “daimon” de manifestatie en incarnatie van abstracte ideeën, concepten en theorieën als krachtige en formidabele entiteiten. Het geheel wordt gesymboliseerd door het labyrint, want zo'n zoektocht omvat meerdere meanders en de globaliteit ervan is onmogelijk te bevatten als je verdwaald bent in de vele gangen. Bovendien kan het gebeuren dat het einde van de zoektocht, het centrum van het doolhof, nooit wordt bereikt.

Het album opent met “IIIuyanka” dat na de rustige intro verder gaat als een verhalend epos, met prima zang van Marie Perrier en stuwende drumwerk van Robin Grabmann. Ook “Five Sisters” schakelt snel naar een hogere versnelling. Alwaid tracht altijd een diversiteit aan sferen te creëren, soms vertrouwend op symfonische structuren en soms op agressievere heavy metal gitaren, waarbij donkere stukken gecombineerd worden met de melodieuze vrouwenzang. De sfeer druipt er vanaf in tracks als bijvoorbeeld het prachtige “The Rose, The Fox and The Snake” en de donkere track, “Down to Mnemos Labyrinth”. Wanneer, zoals op “The Philosopher’s Path” en “Brain in a Vat” het tempo wat meer omhoog gaat, valt het op dat het instrumentarium beter wordt. Op “Chaoas into Numbers” schittert Marie opnieuw, “A Paradox in Red and Black” is opnieuw vrij donker en “The Sorrow of Surch”, waarmee het album afsluit, is bijna perfect als afsluiter. Liefhebbers van het melodieuze metal-genre met licht-symfonische inslag zullen zeker van Alwaid genieten, gezien oerdegelijk én gewoon oké, zo zou ik willen stellen.

“For fans of melodic metal and mythology, 'Twelve Daemons' by Alwaid is a godsend!... (ESC, Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

‘TWELVE DAEMONS’: tracklist: 01. IIIuyanka – 02. Five Sisters  - 03. The Rose, The Fox and The Snake  - 04. The Philosopher’s Path – 05. Down to Mnemos Labyrinth – 06. Brain in a Vat  - 07. Emergence & Embodiment – 08. Chaoas into Numebers – 09. A Paradox in Red and Black – 10. The Sorrow of Surch | Music/Lyrics: Alwaid, or as [noted] | Credits: Marie Perrier: vocs, Maxime Renard (guitars & b-vocs), Robin Grabmann: drums, Deniz Pekin: bass

Discography ALWAID: The Lost Trinity (EP) [2023] | Twelve Daemons [2023] | Twelve Daemons – Lmt edition digipack [2023] | Lacus Somniorum [2013] | The Machine and the Beast [2017] | Lacus Somniorum [2014] | Alwaid – demo (3#) [2012]